Központi egység   írható és olvasható memória      önvizsgálata      adatbevitel      adatok      alaplap      aritmetikai és logikai egység      bővíthető      Buszrendszer      CPU      csak olvasható      csatlakoztatni      gyorsabb      Központi tár      megmarad      moduláris szerkezetű      Operatív      processzor      processzorba      programok      Regiszterek      vezérlő egység      vezérlőegység   
A központi egység részei: ()
A számítógép központi egysége , ami annyit jelent, hogy nincsenek megbonthatatlanul egybeépítve az elemei, így könnyen javítható, . Legfontosabb egysége az , amelyre az összes modult tudjuk. Az alaplapon találjuk továbbá azokat az alkatrészeket, amelyek a gép működésekor kiemelten szükségesek, ilyen integrált áramkör például a processzor és a memória. A biztosítja a számítógép összehangolt működését. A vezérlő egység és aritmetikai egység működéséhez használ regisztereket. Ezek a regiszterek gyors működésű tároló helyek.
CU (Command Unit) : értelmezi az utasításokat és előállítja az azok végrehajtásához szükséges vezérlőjeleket.
ALU (Arithmetical and Logical Unit) : az összeadásokat, a kivonásokat és a logikai műveleteket végzi.
: a processzor belső tárolóegységei, a mai processzorok már a teljes futási frekvencián érik el, a mérete nagyban befolyásolja a processzor sebességét.
(memória): legfontosabb erőforrás a processzor mellett. A tárolóban található a végrehajtás alatt levő program és a feldolgozásban használt adatok.
Memória típusok:
RAM (). memória. Read Acces Memory. A külső memóriákból (háttértárakból) ide kerülnek az és a , és innen kerül a további feldolgozásra. Ha túl kicsi ez a memória, akkor a számítógép nagyon lassú lesz, sőt esetenként egyes programok betöltését és végrehajtását meg is tudja akadályozni. Tehát minél nagyobb a RAM, annál a számítógép. Ma már 1 Gigabájtos memória is létezik. A Ram chip addig tárolja az adatokat, amíg áram alatt van, tehát kikapcsoláskor elveszíti tartalmát. Elérési idő: ezalatt azt az időt értjük, amire a számítógépnek szüksége van egy külső vagy egy belső tároló eléréséhez, és az elolvasott adatok átviteléhez.
ROM (). Read Only Memory. Kizárólag a által használt rész. Ebbe gyárilag helyezik el a számítógép működéséhez elengedhetetlen információkat. Ilyen, pl. a karakterek megjelenési képe, a számítógép indító programja) Egyszer írható. A ROM jellegzetes feladatai közé tartoznak olyan rutin feladatok, mint például a számítógép , vagy annak a jelnek a kiadása, amelyik jelzi, hogy a bekapcsolás után megkezdődhet-e az . A ROM-chip fixen programozott, és nem lehet sem megváltoztatni, sem törölni, a tartalma a kikapcsolás után is . A ROM nagyságára a felhasználónak nincs befolyása, gyártó és rendszerfüggő.
: a számítógépen belüli vezetékrendszer, amely az adatokat az adó és a vevő között átviszi.