Férfi
A férfiak ivarmirigye, a páros szerv, amely a hasüregen kívül, a helyezkedik el. Belsejében nagyszámú található, ezek falában képződnek az ostorral mozgó, apró hím ivarsejtek, más néven . A hím ivarsejtek fejlődéséhez a test belső hőmérsékleténél valamivel hőfok szükséges. Ez a magyarázata annak, hogy a herék a hasüregen helyezkednek el. A herecsatornákból az ivarsejtek a mellékherébe kerülnek, ahol hosszabb-rövidebb ideig tárolódnak, érési folyamatokon mennek keresztül. A mellékherékből egy-egy továbbítja a spermiumokat a felé.

Az ondóvezetékbe két járulékos mirigy, a és a páratlan dülmirigy, ismertebb nevén váladéka ömlik. Az ondóhólyag cukortartalmú váladéka biztosítja a hím ivarsejtek szükséges energiaforrást. A prosztata váladéka pedig a spermiumok életképességéhez, mozgékonyságához kell. A hím ivarsejtek, valamint az ondóhólyag és a prosztata váladéka együttesen alkotja az .

A férfiak nemzőszerve a , amelyben végighúzódik a vizelet és az ondó elvezetésére egyaránt szolgáló húgycső. A hímvessző csúcsát a sok érzőideg-végződéssel ellátott alkotja, míg belsejében az üregekkel átjárt találhatók.

Nemi izgalom hatására a barlangos testek vérrel telítődnek, megduzzadnak. Ez a folyamat a , az erekció. Szeretkezéskor a férfi a nő hüvelyébe vezeti merev hímvesszőjét. A makk ingerlésének hatására az ondóvezetékek perisztaltikus mozgása ivarsejteket juttat a mellékherékből a húgycső felé. Az ivarsejtek elkeverednek a járulékos mirigyek váladékaival. A nemi izgalom tetőpontján bekövetkezik az ondó kilövellése, a , más szóval az ejakuláció. Az ondó magömléskor a hüvely mélyére, a közelébe kerül.
Az ondó egy cm3-ében hihetetlenül nagy, mintegy 100 millió a hím ivarsejtek száma. A két herében naponta akár 500 millió spermium is képződhet. A magömléskor távozó ondó térfogata mintegy 2-3 ml. A hím ivarsejtek a női ivarszervekben legfeljebb 2 napig életképesek. A nemi érést követően a hím ivarsejtek képződése a herecsatornákban többé-kevésbé folyamatos és egyenletes. Ez azzal magyarázható, hogy a férfiakban közel állandó mennyiségben termelődnek az elülső lebenyében a herére ható hormonok, valamint a herében a .
A spermiumok képződését és érését erősen befolyásolják a . A hím ivarsejtek különösen érzékenyek a szervezetbe került mérgező anyagokra, így az alkoholra, a cigarettában levő nikotinra, különböző gyógyszerekre stb. Amennyiben az ondóban 50 millió/cm3 alá esik az életképes spermiumok száma, az ondó alkalmatlanná válik a .