A nő   ösztrogén      28 napos ciklus      embrió      fejlődő magzat      hüvely      külső nemi szervek      méhbe      méhkürt      méhnyak      méhszáj      Megtermékenyítés      menstruáció      ovulációt      petefészkek      petesejtet      petevezető      progeszteront      sárgatest      tüszőéréssel      tüszők   
A nők ivarszervei nagyrészt a hasüregen belül helyezkednek el. A páros ivarmirigyek, a belsejében már a születéskor több százezer tüsző található. A mindegyikében hámsejtek veszik körül az éretlen . A petefészkeket kesztyűujjszerűen fogják közre a , más néven nyúlványai. A petevezetők a hasüreg alsó részén található, vastag, izmos falú torkollanak.

A méh feladata a táplálása, védelme. Alsó része a szorosan záródó, és csak a szüléskor kitáguló , illetve ennek a hüvely felé néző nyílása, a méhszáj. A nők nemzőszerve, a tágulékony, fala izmos. Bemenete a húgycső nyílása mögött található, a közé tartozó kis és nagy szeméremajkak védelmében. A kisajkak redője fogja közre az érzőideg-végződésekben gazdag csiklót.

A nők ivarszerveinek működésére jellemző. A ciklus alatt jellegzetes változások játszódnak le a petefészekben és ezzel párhuzamosan a méhben is.

A petefészekben zajló párhuzamosan változik a méh belső felszínét borító nyálkahártya szerkezete is. A ciklus elején az érő tüsző hámsejtjeiben képződő nevű hormon hatására a nyálkahártya fokozatosan vastagodik. Az követően kialakuló sárgatest az ösztrogén mellett is termel. A két hormon hatására a méhnyálkahártya vérellátása fokozódik, felszíne erőteljesen megvastagodik, vagyis alkalmassá válik az esetlegesen megtermékenyített petesejtből fejlődő befogadására, táplálására. hiányában a fokozatosan elsorvad, hormontermelése mérséklődik, végül megszűnik. Ezért a méhnyálkahártya vérellátása csökken, és a ciklus végén (28. nap) a megvastagodott rész vérzés kíséretében leválik. A havi vérzés, más szóval 3-5 napig tart. A vérzés egyben egy újabb ciklus kezdetét is jelenti, a petefészkek egyikében ismét megkezdődik a tüszőérés folyamata.

Az első havi vérzést követően nem alakul ki azonnal a szabályos ciklus, ehhez hosszabb-rövidebb idő, általában néhány hónap szükséges. A menstruációs ciklus időtartama nem minden nő esetében 28 nap, ettől néhány nap eltérés lehetséges (26 és 32 nap között). A menstruáció kezdetének és végének időpontját érdemes egy naptárban feljegyezni, így előre kiszámítható a havi vérzés várható időpontja, és kiderülnek az esetleges rendellenességek is. A menstruáció idején nagyon fontos a rendszeres tisztálkodás, hiszen könnyebben kialakulhatnak gombás vagy bakteriális eredetű fertőzések a hüvelyben és a környékén.

A menstruációt – különösen a fiatal lányok esetében – kellemetlen tünetek: alhasi fájdalmak, görcsök, hányinger, fejfájás, fokozott érzékenység, hangulatváltozások kísérhetik. Ezek a problémák rendszerint maguktól rendeződnek, de súlyosabb esetekben célszerű nőgyógyászhoz fordulni tanácsért.