Szaporodás I.   12-14 éves korban      18-20. életévre      belső elválasztású mirigy      hím      hormonokat      ivaréréssel      ivarmirigyekben      ivarsejtekkel      petefészek      petesejt      testszőrzet      zigótából   
Az emberi lét folytonosságát a gyermekek születése biztosítja, a szaporodás tehát elválaszthatatlan az élettől. Az ember ivarosan, azaz szaporodik.
Az ivaros szaporodás során az utód a ivarsejt és a összeolvadásakor kialakuló megtermékenyített petesejtből, a indul fejlődésnek.
Az ivarsejtek az termelődnek. Az ivarmirigyekhez kapcsolódó járulékos ivarszervek az ivarsejtek elvezetését, tárolását, érését stb. segítik elő. A női ivarmirigyben, a petefészekben képződnek a petesejtek. A férfiak ivarmirigye, a here hozza létre a hím ivarsejteket. A here és a az ivarsejtek mellett is termel, vagyis mindkettő .
A férfiak és a nők között a legfontosabb különbséget az elsődleges nemi jellegek, vagyis az ivarszervek eltérő felépítése jelenti. A testalakban, a vázrendszer és az izomzat fejlettségében, a alakulásában, a hangmagasságban stb. mutatkozó eltérések a másodlagos nemi jellegek.
Az ivarsejtek képződése mindkét nemben az veszi kezdetét, ami a lányoknál , a fiúknál valamivel később következik be. Az ivarérés idején az ember sem testileg, sem lelkileg nem érett még a szülésre, illetve a gyermeknevelésre. A teljes szexuális érettség legkorábban a fiatal felnőttkorra, a alakul ki.