Haszonállatok


  
Írd a válaszokat az üres helyekre. Amikor mindent megoldottál, kattints a "Válaszok ellenőrzése" gombra.
Az emberek már évezredekkel ezelőtt vadászták az erdők vaddisznóját. Húsát, szalonnáját ízletesnek tartották. Valószínűleg az elejtett anyadisznók csíkos malackái szelídültek az emberhez, és később ezeket kezdték tudatosan tenyészteni. Ma már sokféle fajtájuk ismert, a hússertéseket húsukért, a zsírsertéseket zsírjukért tenyésztik. A házisertést az ország egész területén tenyésztik. A legtöbbet azokon a tájakon, ahol kukoricát is termesztenek.

A sertés testfelépítése:

A házisertés testű állat. Testét fajtájától függően fedi. Lábai rövidek, vaskosak, ujjait pata védi. A sertés is patás állat. Csontváza és gerincoszlopa van: . Mozgékony, orrával könnyen túrja a talajt. Fogazata eltér a szarvasmarhákétól. Fogazata teljes: metszőfogai, szemfogai és zápfogai vannak. A zápfogak felülete . Velük a gyökér, mag, és mindenféle egyéb táplálék jól megrágható. A sertés .

, mert kicsinyeit elevenen hozza a világra, és táplálja. A sertés évenként 7-12 malacot is ellik. A kismalacok az ellés után pár órával már önállóan mozognak. A hímeket , a nőstényt , a kicsinyeket malacnak nevezzük.


A szarvasmarha őse az . Háziasítása 8-9000 éve kezdődött meg. A szarvasmarha a mezőgazdaság egyik leghasznosabb állata. Húsa és teje fontos élelmiszer. Bőrét, szarvát az ipar hasznosítja.

A Hortobágyi és Kiskunsági Nemzeti Park értékei és egyben nevezetességei közé tartozik a magyar szürke szarvasmarha. Olyan ősi fajta, amelynek külleme emlékeztet az őstulokra, jól bírja az időjárást, az évszakok viszontagságait, az év nagy részében pedig a legelőn tartózkodik. Húsáért tenyésztették, s a felhizlalt állatokat több száz kilométeren keresztül terelték a gulyákat a nagy állatvásárokra. Később más, gyorsabban fejlődő és jobban tejelő fajtákat tenyésztettek ki, jelentősége csökkent. Manapság újra felértékelődik, húsa értékesebb és drágább az egyéb fajtákénál. Ennek oka húsának kisebb zsírtartalma.

A szarvasmarha testfelépítése:

Nagytestű állat, testét fedi. Feje nagy, homlokán található. A szarv a , rajta elszarusodott bőr található: a tülök. Törzse . A rovarok ellen farkának csapkodásával védekezik. Erős, vaskos lábai rövidek. A szarvasmarha nagy testét a fejétől a farkáig húzódó szilárdítja. Erős lába végződik, ujjait pata veszi körül. A szarvasmarha állat.

A szarvasmarha fogazata:

Fogazata alsó metszőfogakból, alsó és felső zápfogakból áll. A felületével szinte megőrli táplálékát, a takarmánynövényeket. Azonban hiányos fogazatával nem tudja tökéletesen összerágni a növényi táplálékot, ezért a félig megrágott táplálékot gombócok formájában felböfögi: ez a .

A szarvasmarha gyomra:

gyomra van, mely négy részből áll: a , a recés-, a százrétű- és az . A lelegelt fú először a bendőbe, majd a kerül. A pihenő állat innen gombócok formájában visszaböffenti a szájába, és jól megrágja. A megrágott táplálék a százrétűbe, majd az oltógyomorba jut.

A anyaállatot tehénnek, az apaállatot bikának, a kicsinyét borjúnak nevezzük. A kisborjút a tehén elevenen hozza a világra. Ellés után néhány órával a kisborjú az anyaállat emlőiből (a tőgyéből) szopik. A tehén tejét fogyasztja az ember is. A szarvasmarha .