Négylábú barátaink


  

A macska

A macska kedves háziállatunk. Szeretjük előkelőségét, dorombolását, de a falusi háztartásokban, gabonatermő vidékeken a rágcsálók pusztításában is nagy szerepe van. A házimacskát az szelídítették meg, s a rómaiakkal terjedt el Európában, kb. .

Testfelépítése, szaporodása:

A házimacska testfelépítése életmódját tükrözi. Teste rendkívül . Gyorsan fut, éles karmai segítségével jól mászik, ugrik, kúszik. Mozgása kecses, rugalmas, kiválóan egyensúlyoz. Ugrás közben kormányoz. Testét tartja, melynek tengelye a . Testét selymes fedi, melynek színe fajtától is függ. Rövid állkapcsában éles, ragadozó fogazat van. Hegyes szemfogai és zápfogai vannak, metszőfogai rövidek. Éjszaka is jól tájékozódik, hallása és szaglása kiváló. Szürkületben is jól lát, mert szembogara alkalmazkodik a fényviszonyokhoz. Teljes sötétségben nem lát, de ilyenkor tapintása, a szája körüli segítik a tájékozódásban.

A házimacska nagyon jó anya. 56 napos vemhesség után 4-6 kicsinyét hozza a világra. Évente kétszer is ellik. A kiscicák fejletlenek, nem látnak, testüket rövid és gyér szőrzet borítja. Legfontosabb számukra az anyatej. Az anya kicsinyeit : szoptatja. A kölykök nyolc napig vakok, szemük utána nyílik ki. A kiscicák igen játékosak és kedvesek.

A kutya

A kutya -, vagy sakálszerű ősei falkába csoportosulva követték az akkor még hordában élő embert. Eldobott táplálékot mindig találtak az ember közelében, s jelenlétükkel védték a hordát a ragadozóktól. A horda tagjai utána magukhoz szelídítették a kis állatokat, s azok közvetlen közelükben cseperedtek fel. Falkavezérük lett az ember, s hűségesen követték annak vándorlásait. A kutya azonban megőrizte ősi ösztöneit: ilyen vadászösztöne, ébersége, ragaszkodása. Lakóhelyét, otthonát tekinti felségterületének, ezt őrzi, védelmezi mindenáron. Az idegent megugatja, akár meg is harapja. A kutya meghálálja gazdája gondoskodását, ezért figyelni kell szükségleteire. Sokan tartanak úgy kutyát, hogy nem tudnak megfelelően gondoskodni róluk: nincs elég tér a kutya mozgásához (lakásban), vagy nem tudnak elég időt szánni a kutya sétáltatására. Mielőtt kutyát választasz, gondold végig, tudsz-e megfelelően gondoskodni róla!

A kutya testfelépítése:

Erős izomzatú, állat. Feje és törzse megnyúlt, mellkasa széles. erősek, izmosak. , hegyes karmai a járástól gyorsan kopnak. Szőrzete fajtától függően különböző lehet: rövid szőrű, pl. a vizsla, tacskó, hosszú szőrű, pl. a puli, a komondor, a skót juhász. A szőrzet színe is változatos: sötét, tarka, világos is lehet. Az ember kb. 300 kutyafajtát tenyésztett ki: házőrzőket, terelőkutyákat, vadászkutyákat.

A macskához hasonlóan a kutya is ragadozó. Űzi, kergeti áldozatát, nagyon gyors futó. Fegyvere erős állkapcsa és ragadozó fogazata. Különösen veszélyesek a tépőfogakká alakult szemfogai. A kutya, ha támad, harap. állat, de megeszi a főtt húst is. Nagyon éber állat, s hallása, kiváló. Bőrében nincsenek izzadságmirigyek, csak nyelvének felületén tud párologtatni. Nagy melegben ezért liheg.

A kutya is . Évente 4-6 utódot hoz a világra. A kiskutyák vakok, csak 10-12 nap múlva látnak. Az anya kicsinyeit 3-4 hétig szoptatja. A kutyák súlyos betegsége a , mely nem csak az állatok számára veszélyes: nyálával, harapásával az embert is megfertőzheti. Ma már kötelező oltatni a kutyákat veszettség ellen!