Szárnyasok


  

A ház körül a szárnyasok közül leggyakrabban a házityúkot, a házikacsát és –ludat találjuk. Leginkább húsukért, tojásukért tartják őket. Régebben a tollnak is nagy jelentősége volt: a párnába és a téli takarónak használt dunyhába liba vagy kacsatollat töltöttek.

A házityúk:

Hazánkban mindenütt tenyésztik. Gyommagvak és rovarok elpusztításával is van gazdájának. Vadon élő őse kis termetű, vörös tollú madár, a Délkelet-Ázsia őserdeiben él. Az ember 4000 évvel ezelőtt szelídítette meg ősét.

A házityúk állat, testét fedik. A kemény alatt laza találhatók. A fedőtollak külső védelmet, a pehelytollak a hőszigetelést biztosítják. A táplálékot, a magvakat, a rovarokat szedi fel. Fogai nincsenek, táplálékát egészben nyeli le. A nyelőcső kiszélesedett része a , amely megpuhítja a magvakat. A pedig felaprózza a táplálékot.

A tyúk évente 200-300 darab tojást tojik. A tojásból múlva kelnek ki a kiscsibék. A kiscsibék röviddel a kikelés után lábra állnak, és önállóan képesek táplálkozni is. Az ilyen madarakat nevezzük. A tyúkcsalád tagjai a kakas, a tyúk és a csibe. A kakas termete nagyobb, díszesebb, mint a tyúké. van, ami a hátrafelé álló lábujján lévő .

A házikacsa és a házilúd:

A házikacsa őse a , ma is vadon él, tavak nádasaiban fészkel. A házikacsa és -liba a háziasítás ellenére is vizet kedvelő madár maradt, de repülni már nem tudnak. Testük áramvonalas: alakú. A fedőtollakra csőrükkel kenegetnek, így a vízben nem ázik át a tolluk. A faggyú a testük végén lévő képződik. Bőrük alatt a vastag zsírréteg jó hőszigetelő. A házikacsa és-liba lábai pompás evezők, három hosszabb ujja között feszül. Lábuk . Tavak, folyók holtágai mellett tenyésztik őket, de a ház körül is megélnek.

A házikacsa és –liba csőre lapos, oldalán , lemezekkel szegélyezett. Tojásokkal szaporodnak. A kicsik azonnal elhagyják fészküket. Jól úsznak és önállóan táplálkoznak.
A hím kacsát , a nőstényt tojónak, a kiskacsát pipének nevezik. A hím lúdnak gúnár a neve, kicsinyei a libák. A tömött liba mája külföldön keresett cikk, de az állatvédők ellenzik, mert a hízott máj eléréséhez a libát embertelen módon etetik: tömik.

A tojás:

A házityúk, a -kacsa és a -liba tojásokkal szaporodik. A tojás alakja, felépítése az utód zavartalan fejlődését teszi lehetővé. A külső védelmet, a hőmérséklet állandóságát biztosítja. A belül van a fehérje és a sárgája. A tojássárga felszínén látható ún. indul meg az utódok fejlődése. A sárgájának többi része és a fehérje a fejlődő állat tápláléka. A tojás szélesebbik végén a levegővel telt rész a levegő cseréjét teszi lehetővé. A tojás számunkra is értékes táplálék